Wat jouw school te zeggen heeft over jouw (gym-)outfit

Wat is er gebeurd?

  • Op een middelbare school in Naaldwijk gymt iedereen, altijd, in een kort broekje en een strak shirt. Een verplichte gym-outfit, maar daar zijn sommige leerlingen helemaal klaar mee.

  • De leerlingen willen, om verschillende redenen, gewoon zelf kunnen bepalen wat ze dragen tijdens gymlessen. Daarom zijn ze een petitie gestart. Dat levert ze veel aandacht op.

  • Maar in hoeverre mag jouw school zich eigenlijk bemoeien met jouw gym-outfit? We leggen het hieronder uit.

Waarom moet ik dit weten?

Een veel te grote hoodie, een jongensachtig sportbroekje, een vaalgewassen flubbershirt. Hoe jouw gym-outfit er ook uitziet, dikke kans dat je hem moét dragen. Veel middelbare scholen hebben een verplichte gym-outfit, die vaak ook nog voor iedereen hetzelfde is. Dan gebeurt het minder snel dat iemand buitengesloten wordt, denken scholen. Ook gaat het om herkenbaarheid: als je een sportdag hebt met meerdere scholen, zie je snel wie op jouw school zit.

Maakt het jou niet zoveel uit hoe die gym-outfit eruit ziet, of voel je je er stiekem niet heel comfy in? Sommige leerlingen van een middelbare school in Naaldwijk niet. Ze startten een petitie, en die levert naast duizenden handtekeningen ook discussie op. Moet iedereen niet gewoon zelf kunnen kiezen wat-ie draagt met gym?

Wie vindt wat?

Imen en Ahad van 16 zijn de petitie gestart. "We hebben op onze school veel meisjes die hoofddoekjes en bedekte kleding dragen. Bij gym moeten ze dan een kort broekje en een shirt aan: het tegenovergestelde van wat ze normaal dragen", zegt Imen tegen Omroep West. Ook komt ze op voor leerlingen die wat steviger zijn. "Het is dan niet fijn om in een kort broekje te gymen."

Volgens Imen en Ahad geven zeggen ze al veel langer tegen hun leraren dat ze liever zelf bepalen wat ze dragen met gym. "Maar we kregen iedere keer vage antwoorden. Daarom hebben we er nu echt werk van gemaakt", zegt Ahad.

De directeur van hun school snapt de petitie niet zo goed. Hij vindt: als je voor deze middelbare school kiest, weet je ook dat deze gymkleren er zijn. "Als iedereen dezelfde shirts en broekjes draagt, zorgt dat voor herkenbaarheid", zegt hij. Dat ze wat strakker zijn, heeft volgens hem te maken met veiligheid: je blijft dan niet haken.

De directeur zegt dat-ie wel wil meedenken met de leerlingen. "Een paar jaar geleden hebben we ook gezegd dat meiden met een sporthoofddoek mochten gymen." Nu gaat hij met gymleraren overleggen of de héle outfit aangepast kan worden, zodat leerlingen lange mouwen en een lange broek kunnen dragen. "Al moeten die dan nog steeds strak zijn, want: veiligheid."

Wat zijn de regels over kleding op middelbare scholen?

Veel middelbare scholen hebben regels over welke kleding je wel en niet mag dragen. Dat mag: kledingregels op scholen zijn heel gewoon. Dat ze d'r zijn heeft te maken met veiligheid, maar ook met de normen en waarden waar een school voor staat. Zo is het op school belangrijk dat je elkaar aan kan kijken: een pet moet daarom vaak af in de klas. Die normen en waarden kunnen trouwens per school verschillen. Over korte rokjes en shirtjes zijn op een christelijke school waarschijnlijk regels, terwijl je die op een andere school wél gewoon kan aantrekken.

Ook kunnen kledingregels het te maken hebben met de vakken die op een school gegeven worden. Sta je bijvoorbeeld veel aan de werktafel bij techniek, dan is het wel zo handig dat je daarop gekleed bent. Je school kan daar regels voor maken.

Maar, belangrijk: die regels mogen niet discriminerend zijn. Dat betekent dat jij op school bijvoorbeeld wel je geloof moet kunnen uiten met wat je aan hebt. Hoewel ook daar (wettelijke) grenzen aan kunnen zitten. Best ingewikkeld dus allemaal.

Hoe weet ik of mijn school ook kledingregels heeft?

Als het goed is, kan je ze allemaal zelf lezen in het schoolreglement. Die vind je meestal op een site van een middelbare school. Als je voor een school kiest, weet je daarom ook al wat de regels over gymkleding zijn. Daar heb je je dan aan te houden. Net als aan andere regels in het reglement, over te laat komen en nablijven bijvoorbeeld.

Zijn er meer middelbare scholen waar over gymkleding wordt gediscussieerd?

Een paar jaar terug was Rachel (toen 14) in #BOOS, omdat ze op haar school een gymshirt moest dragen waar je haar bh doorheen zag. Hier zie je hoe dat werd opgelost.