
Wat is er gebeurd?
Vanwege het coronavirus kunnen een hoop plannen voor een tussenjaar na de zomer de prullenbak in.
Uit onze enquête op Instagram bleek dat van de duizend mensen die plannen hadden voor een tussenjaar, de helft die plannen vanwege corona heeft omgegooid.
Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om toch maar een vervolgopleiding te gaan doen, in plaats van dat grote backpack-avontuur. Of ze gaan toch een jaartje werken om meer geld te sparen.
Waarom moet ik dit weten?
Misschien was je het dit jaar wel van plan, of moet je er nog een paar jaar op wachten: een tussenjaar. Sommige geslaagden kiezen ervoor om niet direct een vervolgopleiding te doen na hun middelbare school. De één gaat een paar maanden backpacken, of in het buitenland werken als au pair, de ander zoekt het dichter bij huis en gaat bijvoorbeeld kijken hoe ver ze komen met een eigen bedrijf.
Alleen door corona vallen een hoop van die tussenjaarplannen dit jaar in het water. Zo gaan alle reizen buiten Europa voorlopig lastig worden, dus een backpack-avontuur in Azië of Zuid-Amerika zit er waarschijnlijk niet in. En dat jaartje high school in Amerika kan je voorlopig ook op je buik schrijven, want Amerika zit zo goed als op slot.
En dus kiezen veel jongeren die zulke plannen hadden voor een alternatief. Uit onze enquête blijkt dat geslaagden er het vaakst voor kiezen om een vervolgopleiding te doen. Maar, zeggen veel van die leerlingen zelf, dat is niet echt ideaal. Want vaak hadden ze juist een tussenjaar ingelast om na te denken wat ze precies voor vervolgopleiding willen doen.
Wie vindt wat?
Ook twee van de grootste bureaus die jongeren helpen met het plannen van een tussenjaar zien dat minder mensen zich bij hen aanmelden. "Wij denken dat ongeveer een derde van de studenten een tussenjaar overslaat en direct gaat studeren", zegt Education First.
Veel mensen die een tussenjaar hadden ingepland vinden het nogal zuur dat ze niet kunnen doen wat ze willen. Sommigen hadden zich al jaren verheugd op dat ene avontuur en voelen dat nu door de vingers glippen.
Maureen (18): "Ik wilde een high school jaar doen in Amerika"
In een normale wereld zou Maureen (18) binnenkort vertrekken naar de Verenigde Staten. "Daar zou ik een jaartje high school gaan doen en bij een gastgezin inwonen", zegt ze. "Dat was echt een grote droom en ik had alles al geregeld. Denk bijvoorbeeld aan inentingen en al het papierwerk."
De teleurstelling was dan ook groot toen Maureen echt besefte dat het allemaal niet doorging. "Ik heb echt niet normaal veel gehuild", zegt ze. "Ik was nog liever gezakt en had geen diploma gehad, maar dan wel naar Amerika gegaan, dan dit."
En de gifbeker moet helemaal leeg voor Maureen, want dit was ook haar laatste kans om voor high school die kant op te gaan. "Stel ik wil volgend jaar gaan, dan kan het niet meer omdat ik te oud ben", zegt ze. "Het was dus echt de laatste kans in mijn leven om dit te doen."
Maureen heeft zich nu nog snel ingeschreven voor vier vervolgopleidingen, omdat ze nog niet weet wat het precies moet worden. "Als ik uiteindelijk iets heb gekozen, zal de motivatie wel terugkomen, maar nu heb ik echt nog weinig zin. Ik stel het ook maar de hele tijd uit," zegt ze.
Max (19): "Ik wilde een Europa-reis maken"
Max (19) is net geslaagd voor zijn vwo en was van plan met een goede vriend drie maanden door Europa te reizen. "We wilden onder meer naar IJsland om het noorderlicht te zien en in Spanje genieten van het lekkere weer", zegt hij.
Ook al zijn de grenzen nu open, hebben ze toch besloten om de reis uit te stellen. "Straks zitten we daar een kunnen we allerlei activiteiten niet doen, omdat het vanwege corona dicht is", zegt Max. "Dus we hopen op iets meer zekerheid."
In plaats daarvan gaat Max nu alvast wat voorbereidingen doen op zijn vervolgstudie. "Ik ga nu een cursus natuurkunde en Wiskunde B doen", zegt hij. "Die heb ik straks nodig bij mijn opleiding tot piloot."
Wat kan er dan nog wel?
Ondanks veel plannen dus niet meer kunnen doorgaan zoals je ze misschien in gedachten had, zijn er ook genoeg dingen nog wél mogelijk. Zo zou je er volgens organisatie Education First voor kunnen kiezen om je tussenjaar binnen Europa in te vullen.
"Stel je wilde Spaans leren tijdens een backpackreis in Zuid-Amerika, kun je dat natuurlijk ook dichterbij huis in Spanje doen", zegt Naomi van EF. "En ook als je als au pair wilde werken in Amerika, kijk dan of Engeland misschien iets voor je is."
Waar je misschien iets minder snel aan denkt, is het geven van skilessen in wintersportgebieden. Maar toch is dat hartstikke populair. Om les te mogen geven, moet je eerst een cursus doen. Het bedrijf SnowLife, die dat soort cursussen geeft, ziet dit jaar zelfs meer aanmeldingen dan andere jaren.
"We denken inderdaad dat veel mensen het toch dichterbij huis zoeken", zegt het bedrijf. "En ook geeft het mensen misschien een fijn gevoel dat skiën lekker in de buitenlucht is."
Lisa (18): "Ik wilde skiles geven in Oostenrijk"
Al sinds haar vierde gaat Lisa (18) op wintersport. "En omdat ik het ook nog leuk vindt om met kinderen te werken, leek het me leuk om een half jaar skiles te geven in Oostenrijk", zegt ze. "Lekker de hele winter skiën en alvast een beetje ervaring opdoen voor de baan die ik later wil."
Maar toen Lisa het nieuws hoorde dat Oostenrijk in een lockdown was, zag ze haar plannen als sneeuw voor de zon verdwijnen. "Ik ging direct twijfelen, want ik weet niet zeker of ik echt goed les kan geven in Oostenrijk als je continu maar afstand moet houden", zegt ze. "En niemand weet hoe dat er over een paar maanden uitziet. Dat risico wilde ik niet nemen."
Om les te mogen geven, moest Lisa eerst een cursus doen, maar daar is ze nooit aan toegekomen. Want ze had daarvoor al besloten om er vanaf te zien: "Ik ga nu politicologie studeren aan de VU."
Jessenia (17): "Ik wilde mijn familie opzoeken in Zuid-Afrika"
Zuid-Afrika zit in het bloed van Jessenia (17). Haar moeder komt daarvandaan en telkens als ze daar op vakantie is geweest en terug in het vliegtuig zit heeft ze al heimwee. "Daarom wilde ik zo graag een jaar daar blijven", zegt ze. "Mijn familie zien die daar woont, en om de Zuid-Afrikaanse taal te leren."
Maar eind mei zag Jessenia haar droom in duigen vallen. "Toen werd corona echt heftig in Zuid-Afrika en had ik wel door dat het heel lastig ging worden", zegt ze. "Echt zo jammer, want mijn familie stuurde de hele tijd berichtjes met 'oh je komt bijna'. We leefden er allemaal zo naartoe."
En dus moest Jessenia snel schakelen naar een plan B. "Maar daar heb ik me helemaal niet op gefocust", zegt ze. "Ik ga nu werken om lekker te sparen en alvast wat ervaring op te doen. Ik hoop dat ik in oktober of november alsnog die kant op kan."
Sylvia (18): "Ik wilde werken als au pair in Amerika"
Eigenlijk zou Sylvia (18) volgende week voor een jaar vertrekken naar de Verenigde Staten om daar te werken als oppas. "Ik had een familie gevonden in Saint Louis, in Missouri", zegt ze. "Maar nu heeft president Trump de visums stopgezet tot januari."
Ook bij Sylvia was de teleurstelling groot. "Ik wilde zo graag reizen en werken combineren en een familie vinden in een ander land", zegt ze. "Ik hoop heel erg dat ik nu begin 2021 die kant op kan, en alsnog zo'n cultuurwisseling kan meemaken."
In plaats van haar American Dream na te jagen, werkt Sylvia deze zomer op een camping in de buurt van Groningen. "Daar kan ik lekker sparen en het is ook een leuk tijdverdrijf", zegt ze. "En daar kan ik ook lekker ervaring opdoen in het werken met kinderen."