Wat is er gebeurd?
De politie waarschuwt kroegbazen dat sommige feestvierders, zeker met carnaval, misschien met nepgeld gaan proberen te betalen.
In de drukte kan een vals briefje van vijftig er aan de bar makkelijker doorheen glippen. Daarom zegt de politie: controleer goed.
Valse biljetten worden verkocht in speciale Telegram-groepen, maar ook gewoon open en bloot op AliExpress. Mag dat wel?
Waarom moet ik dit weten?
De afgelopen tijd was het meerdere keren in het nieuws: jongeren die betrapt werden met nepgeld. Zoals een scholier in Sneek, die neppe 50 eurobiljetten in z'n kluisje had liggen en daarom van school moest. En op de markt van Eindhoven wist een groepje tieners een aantal spullen met valse briefjes af te rekenen.
Zij zeiden dat ze het nepgeld gewoon op Aziatische webshops als AliExpress hadden besteld. En inderdaad, een klein rondje laat zien dat je voor een paar euro al een pakje biljetten kan kopen. Vaak is wel te merken dat het geld niet echt is. De briefjes hebben bijvoorbeeld een iets andere kleur. Maar zie je dat in een donkere kroeg ook?
Via Telegram zijn de pakjes biljetten duurder, maar beloven ze wel 'topkwaliteit'. Je betaalt bijvoorbeeld 60 euro voor tien briefjes van 50. Volgens de verkopers zijn die dan wel gemaakt van 'Aziatisch katoenpapier' en hebben ze een 'watermerk, hologram en doorgedrukte cijfers'.
Wie vindt wat?
De online koop en verkoop van nepgeld is niet iets nieuws, zegt de politie. Wel is het iets waar zij, en ook de politie in andere landen, graag iets aan willen doen. Maar dat is niet makkelijk. Het hebben van vals geld of het verkopen daarvan is niet overal strafbaar, ook niet hier in Nederland. Je mag best wat neppe flappen thuis hebben liggen, zolang je er maar niet mee gaat (proberen te) betalen.
Ook AliExpress mag dit gewoon verkopen. In Azië wordt de neppe briefjes bijvoorbeeld gebruikt bij bepaalde rituelen. "Bijvoorbeeld om te strooien op huwelijken en uitvaarten. Op die manier wens je anderen rijkdom toe. Ook in Nederland gebeurt dit", legt een politiewoordvoerder uit. Offline halen gaat dus niet, maar wel spreekt de politie webshops aan die fake euro's verkopen, zeker als ze teveel lijken op echt geld.
De Nederlandsche Bank (DNB), die gaat over al het geld in ons land, zegt dat er vorig jaar bijna 40.000 neppe eurobiljetten zijn ontdekt. Dat getal is al een aantal jaar ongeveer hetzelfde. Als je bedenkt dat er wereldwijd 22 miljard échte eurobriefjes zijn, is dat eigenlijk niet zoveel. Zelf gaat DNB trouwens niet achter nepgeld aan, dat laten ze over aan de politie.
Veel cafés hebben ondertussen maatregelen genomen voor deze carnaval, om aan het einde van de dag geen kassa vol nepbriefjes te hebben. Kroegen werken bijvoorbeeld alleen nog met speciale drankmuntjes. Die koop je dan bij een aparte kassa, waar beter gecontroleerd kan worden dan achter de bar.
"We hebben een speciaal apparaat aangeschaft, waarmee we gemakkelijk de biljetten kunnen controleren. Een piepje is oké, als het vals geld is springt het apparaat op rood", zegt kroegbaas Johan de Vos van café Boerke Verschuren in Breda.
Mag ik nepgeld bestellen of gebruiken?
Valse biljetten kopen is niet verboden. Tenminste, als je het alleen gebruikt om bijvoorbeeld thuis mee te poseren voor je Insta. Neem je het mee op zak, is het een lastiger verhaal. Dan zou het kunnen lijken alsof je het ook echt uit wil gaan geven. En als je dat probeert, ben je strafbaar bezig.
Welke straf kun je krijgen?
Je kunt - jawel - een geldboete, of een taakstraf of zelfs een celstraf krijgen. Hoeveel precies, hangt af van de situatie. Bijvoorbeeld hoeveel biljetten je hebt en of je eerder bent gepakt.
Hoe herken ik vals geld?
In echte eurobriefjes zitten allerlei onderdelen waaraan je kunt zien dat ze echt zijn. Je kunt bij een briefje van 50 bijvoorbeeld aan de zijkant de inkt voelen zitten. En als je het biljet tegen het licht houdt, zie je het mythische figuur Europa en het getal 50. Ook heeft De Nederlandsche Bank een speciale app waarmee je je briefje kunt scannen.
Wat als ik geld uitgeef waarvan ik niet wist dat het nep was?
Tja, als je dan betrapt wordt, heb je wel wat uit te leggen. Je kunt je voorstellen dat iedereen er namelijk onderuit probeert te komen door te zeggen dat ze het niet wisten. Agenten zullen je in dit geval ondervragen om uit te zoeken of je verhaal een beetje klopt.