Wat is nou het échte carnaval?

Wat is er gebeurd?

  • Op verschillende plekken in Nederland begint carnaval dit weekend. En je denkt misschien dat dat dan in Brabant en Limburg is, maar ook in andere delen van het land en op de Antillen vieren ze het feestje.

  • Het carnavalsfeest is overal anders, al zijn een paar dingen hetzelfde. Mensen die het feestje vieren verkleden zich, luisteren naar en dansen op carnavalsmuziek en drinken vaak veel alcohol.

  • In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en hoe je het ultieme carnavalsfeestje viert.

Waarom moet ik dit weten?

Misschien vier je dit weekend wel carnaval en heb je geen idee dat ze dat op andere plekken anders doen dan jij. Of je doet er helemaal niet aan mee, maar wilt wel weten waarom zoveel mensen verkleed op pad gaan dit weekend.

Wie vindt wat?

Alex van 16 komt uit Heerlen in Limburg en gaat dit weekend met een Hawaii-blouse, felgekleurde broek en geschminkte vlaggetjes op zijn wangen de kroeg in. Hij viert het Rijnlands carnaval.

"Het échte carnaval is voor mij dat je lekker je ding kunt doen. Sommige mensen proberen om er mooi of sexy uit te zien, maar het gaat er echt om dat je creatief bent en dat alles mag. Die hele beleving, daar draait het om. En om heel hard meezingen met de muziek. Als je na het weekend je stem niet kwijt bent, heb je iets niet goed gedaan."

Hij kijkt al het hele jaar uit naar carnaval. "Net als de rest van Limburg, denk ik. Het is echt een groot traditiefeest waar iedereen mee bezig is."

Je hebt ook nog het Bourgondisch carnaval. Daarbij gaat het er vooral om dat alles anders is dan normaal. Ze noemen het daar ook wel de omgekeerde wereld. Zo is een groep carnavalsvierders voor even de baas van het dorp of de stad. Dat doen ze bijvoorbeeld in Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Renske van 17 viert carnaval in een plaatsje in de buurt van Eindhoven.

"Mijn hele carnaval draait om de carnavalswagen die we bouwen voor de optochten. Dit weekend zit ik 's ochtends in de schmink, loop ik 's middags de optocht en ga ik daarna naar de prijsuitreiking. Daar hoor je veel zelfbedachte carnavalsliedjes, die zijn heel leuk." Mensen verkleden zich dan bijvoorbeeld als minion, piraat of hippie. "Of ze dragen een verenigingsshirt met een gekke broek."

In bijvoorbeeld Den Bosch gaat het net weer wat anders. Daar dragen ze blauwe boerenkielen met emblemen. Dat zijn plaatjes die je op je kleren strijkt. In Tilburg doen ze dat ook. Ook dragen mensen sjaals in de kleuren van hun stad. In Eindhoven is dat bijvoorbeeld oranje en blauw.

Wie denkt dat mensen alleen in het zuiden van Nederland carnaval vieren, heeft het mis. Ook in andere delen van Nederland is het feestje populair, zoals bijvoorbeeld in het Twentse Oldenzaal. Rens van 16 komt daar vandaan en voor hem is de grote optocht met praalwagens het hoogtepunt van carnaval. "Ik heb echt respect voor al die mensen die daar het hele jaar aan werken. Iedereen strijdt om de mooiste praalwagen te maken. Dat al die mensen daarvoor samenkomen vind ik mooi."

In Oldenzaal feesten mensen meestal in carnavalskostuums, al is er ook een uitzondering. "Dat is tijdens het gala van de carnavalsvereniging. Iedereen ziet er dan heel netjes uit en er zijn de hele avond shows en zo."

Ongeveer 8.000 kilometer verderop, op Curaçao, is het ook bijna carnaval. Daar ziet het er weer wat anders uit. Mensen dragen daar felgekleurde, blote kleren met veel glitters en veren. Ook hebben veel mensen daar grote versieringen op hun hoofd.

Daniel van 19 legt uit dat die outfits op Curaçao heel belangrijk zijn: "Mensen maken die kostuums helemaal zelf en zijn daar bijna een jaar mee bezig, vooral met de veren. Hoe je eruit ziet is echt onderdeel van de cultuur die bij carnaval hoort."

Het grote verschil met carnavalsmuziek in bijvoorbeeld Brabant en Limburg is dat het op Curaçao heel anders klinkt. "Het is ritmischer, je moet er goed op kunnen dansen." Volgens Daniel lijkt het op muziek die je in Brazilië hoort. "Die muziek is belangrijk. En samen zijn met je familie en vrienden ook. Oh en een goeie fles whiskey!"