Populair: live op Insta vechten in de 'hood'

Wat is er gebeurd?

  • Op Instagram zijn 'hoodfight'-accounts populair. Er duiken door het hele land Insta-accounts op die straatgevechten organiseren. Die gevechten worden livegestreamd op Insta.

  • Het probleem: straatgevechten zijn illegaal. Het is openbare geweldpleging en dat mag niet van de wet. Ook kan je hiermee de openbare orde verstoren.

  • Naast het populaire account in Amsterdam zijn er nu ook Insta's aangemaakt voor Hoorn, Eindhoven, Helmond en Amersfoort. In Helmond liep het eind juni flink uit de hand. Er kwamen zo'n 150 jongeren op het gevecht af. De ME moest de groep uit elkaar halen.

Waarom moet ik dit weten?

Op Instagram heb je dit misschien wel voorbij zien komen. Accounts met namen zoals 'hoodfights' of 'boxingevent'. Vooral de laatste paar weken komen die accounts op. Ze organiseren straatgevechten door heel Nederland. Het werkt zo: twee jongens gaan met elkaar op de vuist en dat wordt livegestreamd op bijvoorbeeld Instagram. En daar komen een hoop toeschouwers op af.

Het account @hoodfights.adam zit inmiddels op 30.000 volgers. "Het begon eigenlijk als een grapje tussen twee vrienden. Zij wilden vriendschappelijk vechten met elkaar. Daar kwamen toen al heel veel jongens op af. Een paar dagen later wilden ook andere mannen vechten. Toen ging het balletje rollen", zegt de 26-jarige Miguel die straatgevechten in en rondom Amsterdam organiseert.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via Instagram. De organisatoren koppelen dan de deelnemers met elkaar op basis van gewicht, lengte en ervaring. De 19-jarige Thian deed ook mee met een gevecht in Heemskerk. Hij stuurde het account in Amsterdam een bericht en kreeg een week later een uitnodiging. "Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met kickboksen en droomde er altijd al van om mee te doen met een toernooi." Maar corona gooide roet in het eten en kickbokswedstrijden gingen niet meer door.

"Ik werd door een maatje geattendeerd op het Insta-account. Ik wilde gewoon graag vechten. Het liefst in de ring, maar dat duurde me te lang", zegt Thian. Maar toch droomt hij al jaren van een carrière in de officiële vechtsport. "Voor mij was zo'n straatgevecht een optie om meer ervaring op te doen."

Waar komt het vandaan?

Het fenomeen komt uit Amerika, maar is ook niet nieuw in Nederland. Volgens de 16-jarige en 18-jarige jongens achter het account @hoodfight_hoorn bestaan dit soort gevechten al veel langer. "We organiseerden dit soort gevechten onderling. Dat waren dan vaak jongens die een ruzie wilden uitvechten of wilden vechten voor de eer", zeggen de jongens die liever anoniem willen blijven. Het is volgens hun nu nieuw dat ze via Instagram actief zijn en de gevechten via daar livestreamen.

Miguel, de man achter het account in Amsterdam, zegt dat-ie vooral zelf met het idee is gekomen. "Ik heb de eerste twee gevechten zelf bedacht. Toen ik het eenmaal had opgezet, heb ik wel wat dingen afgekeken van Amerika en hoe zij dit soort straatgevechten organiseren. Ik gebruik Amerika wel als inspiratiebron."

Is 't niet gevaarlijk dan?

Volgens Miguel is er ook niets gevaarlijk aan dit soort gevechten. "We hebben een ervaren scheidsrechter die alles goed in de gaten houdt. Daarnaast vechten de jongens met bokshandschoenen." Dit geldt ook voor de jongens uit Hoorn. "Daarnaast kun je ook ruzie krijgen op straat. Wat zou je liever willen? Het uitvechten met bokshandschoenen of elkaar steken op straat?", zeggen zij.

Wat vindt de politie hiervan?

De politie is niet blij met deze straatgevechten. Die zijn namelijk illegaal, omdat je hiermee de openbare orde zou verstoren. Dat mag niet van de wet.

Volgens de jongens uit Hoorn is de politie daar een keer op een gevecht afgekomen. "Dan rennen we gewoon weg. We wisten toen nog niet dat het illegaal was, maar als je de politie ziet, neem je de benen."

En ook in Heemskerk, tijdens een gevecht van Thian, wist de politie ervan. Volgens Thian kwam de politie wel pas toen het gevecht al bijna af was. "Het is ook best wel spannend. Je weet dat de politie op ieder moment kan komen, dat geeft best wel een kick tijdens het gevecht", zegt Thian.

De politieregio's Noord-Holland, Amsterdam, Midden-Nederland en Oost-Brabant zijn op de hoogte van dit fenomeen en zeggen dat ze het in de gaten houden. Volgens hen zijn de meldingen van deze straatgevechten wel op één hand te tellen.

"Er is nog geen aanleiding om ons hier ernstig zorgen over te maken, maar we houden de Instagram-accounts wel in de gaten", zegt de politie in Noord-Holland. "Het is in het kader van openbare orde en veiligheid verboden." En ook politie Midden-Nederland sluit zich daarbij aan, maar voegt wel toe: "Vooral met de coronamaatregelen zie je bij dit soort gevechten toch dat het niet helemaal goed gaat."

Dat de politie niet zo blij is met deze gevechten, begrijpt Miguel wel. Hij is daarom na een paar straatgevechten zelf het politiebureau in Amsterdam binnengestapt. "Ik heb een gesprek met ze gehad en ze uitgelegd wat het idee is. Dat het echt draait om vriendschappelijke gevechten en dat we helemaal niet uit zijn op het verstoren van de openbare orde. De gevechten vonden eerst buiten plaats, maar die heb ik nu verplaatst naar privé-terrein. Vanaf deze week zijn we dus legaal."