Mag iedere partij zomaar in de Tweede Kamer?

Wat is er gebeurd?

  • De hashtag #StopdePNVD gaat veel rond op social media. Misschien heb je ook de handtekeningenactie al voorbij zien komen of het Instagramaccount @stopdepnvd.

  • De PNVD is een politieke partij die staat voor vrijheid voor iedereen. Ook voor minderjarigen, kinderen dus. Daar is veel ophef over, want bij vrijheid hoort volgens de partij ook seks met volwassenen.

  • Iedereen kan een politieke partij oprichten. Maar het is wel pittig. We leggen je uit aan welke eisen je moet voldoen om de Tweede Kamer in te komen en of alle standpunten zijn toegestaan.

Waarom moet ik dit weten?

Er zijn veel vragen over de politieke Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, oftewel de PNVD. Zij willen in maart graag meedoen aan de verkiezingen om zo in de Tweede Kamer te komen.

Veel mensen op sociale media zijn daar ongerust over vanwege de standpunten van de partij. Zo staat er in hun partijprogramma dat seks met kinderen vanaf 12 jaar, met dieren en met overleden personen toegestaan moet zijn. Als het aan de partij ligt, is ook school niet meer verplicht en zijn kinderporno en prostitutie legaal.

De dingen die de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit voorstelt zijn nu nog strafbaar, er staat een jarenlange gevangenisstraf op.

Buiten dat denken veel Nederlanders dat alleen al het hebben van dit soort ideeën ervoor zorgt dat kindermisbruik normaler wordt en vaker gaat gebeuren. Zeker als het ook in de politiek aan bod mag komen.

Een handtekeningenactie om de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit te verbieden is daarom al honderdduizenden keren ondertekend en het bijbehorende Instagramaccount kreeg in drie dagen tijd bijna 2500 volgers. Op 12 september is er in Den Haag ook een demonstratie aangekondigd tegen kindermisbruik.

Eén van de oprichters van de PNVD is Nelson Maatman. Hij vindt dat mensen zijn partij en standpunten verkeerd begrijpen. "Ik snap alle ophef niet. Als je jongeren meer rechten wil geven, ben je al snel een kindermisbruiker.", zegt hij.

"Van alle reacties die ik krijg, is er geen één inhoudelijk. Het is alleen maar haat of gescheld. Vaak met kanker. Terwijl het er om gaat dat je naast nee als kind ook ja moet kunnen zeggen. En dat je leeftijd je daarin niet automatisch tegenhoudt."

Volgens Maatman geldt dat trouwens niet alleen voor seks. "Als jij op je twaalfde je rijexamen haalt, voldoe je gewoon aan de eisen om te mogen autorijden. En kinderen moeten ook kunnen stemmen bij verkiezingen."

Kan dit zomaar?

Het antwoord: ja en nee. Door de vrijheid van meningsuiting mag je in Nederland altijd een politieke partij beginnen, wat je standpunten ook zijn. Alleen een rechter kan in hele extreme gevallen een partij verbieden als hij denkt dat die gevaarlijk is voor Nederland.

Met het bedenken van een politieke partij kom je nog niet zomaar in de Tweede Kamer terecht. Dat is namelijk een behoorlijke klus, waarbij je aan veel eisen moet voldoen.

Zo kom je in de Tweede Kamer

Stap 1: de partij officieel oprichten

Om mee te kunnen doen aan de verkiezingen moet je een politieke partij met een statuut hebben. Daarin schrijf je bijvoorbeeld de regels van je partij, wie de baas is, wie meedoen aan je politieke plan en wie er over het geld gaat.

Stap 2: de naam van je nieuwe partij registreren

Heb je een goede naam voor je nieuwe politieke partij bedacht? Dan moet je die ook nog in laten schrijven bij de Kiesraad. Die is speciaal opgericht om verkiezingen goed en eerlijk te laten verlopen.

Stap 3: geld dokken

Om te bewijzen dat je echt serieus bent, moet je 11.250 euro betalen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Stap 4: mensen vinden die je partij willen steunen

Nederland is bij verkiezingen verdeeld in twintig gebieden. Om mee te mogen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen moet je per gebied dertig handtekeningen verzamelen van mensen die op jouw partij zouden willen stemmen. Als je in een gebied niet die dertig handtekeningen ophaalt, kom je daar niet op het stembiljet. Dat maakt je kans om genoeg stemmen te krijgen voor een plekje in de Tweede Kamer ineens een stuk kleiner.

Stap 5: de dag van de deadline

Op 1 februari moeten nieuwe partijen een aantal dingen inleveren bij de Kiesraad. Bijvoorbeeld een lijst met namen van mensen die voor jouw partij in de Tweede Kamer zouden willen zitten.

Vier dagen later beslist de Kiesraad of jouw politieke partij op het stembiljet mag.

Stap 6: genoeg stemmen krijgen bij de verkiezingen

Stel: dit is allemaal gelukt en alle Nederlanders kunnen tijdens de verkiezingen op je stemmen. Dan moet je natuurlijk nog wel genoeg stemmen krijgen.

De Tweede Kamer heeft 150 leden. De blauwe stoelen waar zij op zitten heten zetels. Om één zo'n plekje te veroveren heb je ruim 70.000 stemmen nodig.