
Wat is er gebeurd?
Als je afgelopen week even door de hitlijsten bent gegaan heb je ze vast gehoord: de nieuwe tracks Stuck With U van Justin Bieber en Ariana Grande, en Gooba van 6ix9ine.
De track van rapper 6ix9ine was de eerste die hij uitbracht sinds-ie uit de gevangenis is. Binnen no time had de clip op YouTube miljoenen views. Meer dan de clip van Bieber en Grande.
Maar dat was niet genoeg om op nummer 1 te komen in de Billboard Hot 100, een belangrijke Amerikaanse hitlijst. Die plek kregen Bieber en Grande. 6ix9ine eindigde op de derde plek.
Volgens 6ix9ine is dat niet eerlijk gegaan. In een video op Instagram zei hij dat de twee vals speelden, en hun nummer 1-plek hebben gekocht.
Waarom moet ik dit weten?
Uitgekeken op de playlist die al een week op repeat staat? Met één blik op de hitlijsten ben je weer helemaal up to date. Handig voor jou, maar ook belangrijk voor artiesten. Een hoge plek in de lijst betekent namelijk dat hun muziek het goed doet, én het levert ze wat op. Boekingen voor festivals bijvoorbeeld. Of nog vaker gedraaid worden op de radio.
Tom van der Weerd, dj bij SLAM!, checkt voor zijn shows ook de hitlijsten: "Die geven goed weer wat populair is onder je doelgroep, wat mensen dus willen horen. Die muziek draaien wij." Hoe vaker een liedje op de radio komt, hoe meer geld voor de artiest. En misschien ook meer succes: "Als je hoog scoort heb je een grotere kans dat je volgende nummer ook weer een succesvol wordt, omdat je nog de aandacht hebt van die vorige hit."
Zo'n hit scoor je niet alleen maar door een hele goeie plaat te maken. Er zijn allemaal trucjes om hoger in de charts te komen. Bijvoorbeeld door bundling: merchandise of tickets verkopen en daar een nieuwe single of album bij stoppen. Ook roepen fans van sommige artiesten elkaar soms op een liedje heel vaak te streamen, en bijvoorbeeld op repeat te zetten als ze slapen.
Volgens 6ix9ine gingen Bieber en Grande nog een stapje verder. Hij claimt dat het duo met zes creditcards tienduizenden keren hun eigen single kocht. Ook verdenkt-ie Billboard ervan niet al zijn streams mee te tellen. Volgens hem deed zijn nieuwe liedje het veel beter.
Wie vindt wat?
Bieber en Grande waren niet blij met die beschuldigingen. Op Insta schreven de twee dat 't helemaal niet mogelijk is om met een creditcard zo vaak je eigen liedje te kopen. Per kaart kun je een liedje maximaal vier keer kopen. ''Iedereen die niet tevreden is met zijn plek in de hitlijsten en het harde werk van vrouwen probeert te ontkrachten, kan beter dankbaar zijn dat er überhaupt mensen zijn die naar je muziek luisteren,", schreef Grande over de beschuldigingen.
Ook Billboard beet van zich af. In dit artikel legt het bedrijf uit hoe dit hitlijst gemaakt wordt. Het liedje van Bieber en Grande kreeg in de Verenigde Staten 28,1 miljoen streams, kwam 26,3 miljoen op de radio en werd 108.000 keer verkocht. Dat van 6ix9ine werd vaker gestreamd: 55,3 miljoen keer. Maar zijn track werd maar 172.000 keer op de radio gedraaid en 24.000 keer verkocht, een stuk minder dus dan bij Ariana en Justin. Billboard zegt dat streams wel zwaarder meetellen, maar dat volgens hun berekeningen 6ix9ine toch niet boven het duo uitkomt.
Volgens Tom gaan we er waarschijnlijk nooit achter gaan komen of er toch iets klopt van de beschuldigingen van de rapper. Maar als het waar zou zijn, is dat volgens Tom wel een probleem: "Als je hits kan kopen, dan zijn hits en hitlijsten in zekere zin niets meer waard. Daarnaast zou een radiostation zichzelf in de vingers snijden door 'gekochte' hits te draaien, waar helemaal geen vraag naar is vanuit de doelgroep."
Geen eerste plek dus voor 6ix9ine, maar hij wordt wel een keertje extra gedraaid straks. Tom: ''Zo'n relletje is natuurlijk een mooie aanleiding om het erover te hebben en die muziek ook te draaien."
Hoe belangrijk is die Billboard-lijst?
In dit verhaal gaat het over de Billboard Hot 100. Dat is de oudste en bekendste hitlijst in de Verenigde Staten, die ook door muziekliefhebbers uit de rest van de wereld in de gaten wordt gehouden. Elke dinsdag komt-ie online.
Wordt er in Nederland vals gespeeld?
Dat is lastig te zeggen. Het onderzoeksprogramma Rambam liet wel ooit zien dat het makkelijk was om de Top 40 te manipuleren met downloads. Sindsdien kijkt de Top 40 daar niet meer naar downloadaantallen.