Wat is er gebeurd?
Dit jaar stapte de Nederlandse voetbaltrainer Ron Jans op als coach van het Amerikaanse team FC Cincinnati. Hij zou onder meer het racistische n-woord hebben gebruikt toen hij meezong met een liedje.
We schrijven 'n-woord', dat staat voor het racistische scheldwoord 'nigger'. Dat woord gebruiken we nu één keer in dit artikel, omdat we niet zeker weten of iedereen weet waar 'n-woord' voor staat.
De discussie over het gebruik van het n-woord laait geregeld weer op, ook onder onze nieuwsvideo's. "Wat een gezeik over een woordje," "Waarom mogen zwarte mensen het woord gebruiken, en witte mensen niet?", schreven mensen.
Wat betekent dit voor mij?
Misschien ben jij je al bewust van de betekenis en geschiedenis van het n-woord, maar niet iedereen weet waarom dit woord zo gevoelig ligt. Daarom leggen we in dit artikel uit waar die gevoeligheid vandaan komt.
Het is belangrijk om te weten dat het n-woord niet zomaar een woord is dat je voorbij hoort komen in muziek of series. Voor het ontstaan ervan duiken we ver terug in de geschiedenis. Een bloederige geschiedenis, van geweld, rassenscheiding en ongelijkheid.
Tijdens het slavernijverleden van de Verenigde Staten, die eeuwen heeft geduurd, gebruikten witte machthebbers het woord om hun zwarte slaven te beschrijven. Bij het horen van het n-woord, denken veel mensen terug aan een lange periode van onderdrukking en discriminatie.
Luchtig omgaan met dit woord, kán voor mensen dus overkomen alsof je niet rekening houdt met de geschiedenis ervan.
Wie vindt wat?
Toch wordt het woord regelmatig gebruikt in muziek en films, bijvoorbeeld door zwarte artiesten als Cardi B. en A$AP Rocky. "Waarom mogen zwarte mensen het n-woord wel gebruiken, en witte mensen niet?" is dan ook een vraag die vaak terugkomt in onze dm's en comments.
Mensen die vaak slachtoffer worden van discriminatie, gebruiken de termen waarmee ze gediscrimineerd worden als een geuzennaam. "Iets waar je ooit mee bent gekwetst, gebruik je om er sterker uit te komen. Om niet te vergeten waar je vandaan komt en trots te zijn op waar je nu staat", zei rapper Kendrick Lamar erover.
Maar wat zijn dan de regels qua muziek, vroegen veel van jullie je af. Mag je als (witte) fan niet mee rappen als het n-woord dropt?
Nee, dat mag niet, maakte Kendrick Lamar vorig jaar duidelijk. Hij haalde op een Amerikaans festival twee witte fans het podium op. Bij de tweede fan ging het mis: het meisje rapte tot twee keer toe het n-woord. "Je moest maar één woord bleepen", zei Lamar tegen de fan, waarna ze het toch nog een keer mee zong. Lamar kapte het nummer af en stuurde het meisje van het podium. Later benadrukte hij dat je op die momenten het verschil in elkaars geschiedenis moet beseffen.
Maar, niet iedereen denkt er zo over. "Ik vind het niet erg als witte mensen tijdens een concert het n-woord mee rappen", vindt Schoolboy Q. "Hoe erg de betekenis achter het woord ook is, in muziek brengt het iedereen bij elkaar. Op dat moment zijn we gewoon mensen die genieten van dezelfde muziek, we hebben lol."
Maar die uitzondering geldt alleen voor muziek, vindt hij. "Ik vind het niet oké als witte mensen op straat naar elkaar 'Awwww, my n*gga' gaan roepen."
Andere rappers willen zelf een voorbeeld zijn door het helemaal niet te gebruiken in lyrics, zoals Akwasi. "Ik vind het eigenlijk erg uit balans om het woord te gebruiken, ook voor zwarte artiesten. Mensen zijn lang met het woord vernederd. Je kunt het vergelijken met als je in Nederland je arm schuingestrekt houdt, een nazigroet. Dat ligt ook gevoelig in de Nederlandse geschiedenis."
"Is toch hetzelfde als een (witte) Nederlander 'kaaskop' noemen?"
...is een vraag die we kregen. Het antwoord is nee, dat is niet hetzelfde. Aan het woord 'kaaskop' hangt geen zware geschiedenis van onderdrukking en discriminatie, zoals die aan het n-woord wel hangt.
Waarom gebruiken wij het woord wel?
Nou, dat was voor ons een lastige beslissing. Want we willen niemand kwetsen door het woord te gebruiken, maar wel uitleggen waar het nieuws over gaat. Omdat we niet zeker weten of iedereen de volledige betekenis van het n-woord kent en wel duidelijkheid willen geven, gebruiken we het woord één keer.