Dit is het verhaal van de gruwelijke ontgroening van Sanda Dia

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • Een gruwelijke zaak houdt België al een lange tijd bezig. Twee jaar geleden is Sanda Dia, een jongen van 20, in België overleden tijdens een ontgroening van een studentenvereniging.

  • Sanda werd onder meer gedwongen om urenlang in een put met ijskoud water te zitten, liters visolie en alcohol te drinken en een levende vis door te slikken. Hij was zwaar onderkoeld, er kwam bloed uit z'n neus en mond en hij stierf uiteindelijk in het ziekenhuis omdat meerdere organen niet meer werkten.

  • De studenten die leiding gaven aan de dodelijke ontgroening kregen een werkstraf van 30 uur en moesten een paper schrijven. Niet te geloven, vonden veel mensen. Het Belgische OM wil de studenten voor de rechter brengen. Of dit ook gaat gebeuren, beslist de Belgische rechtbank binnenkort.

Waarom moet ik dit weten?

Sanda Dia wilde lid worden bij de Belgische studentenvereniging Reuzegom. Volgens de Belgische nieuwszender VRT was dat een vereniging voor kinderen van rechters, dokters en bankiers, een plek voor de 'elite van de toekomst'. Sanda wilde carrière maken. Hij was een slimme jongen, maar ook iemand waar je op kon bouwen: iemand die je op je gemak liet voelen, vertellen zijn vrienden tegen de VRT. De studentenvereniging is opgeheven na Sanda zijn dood.

Bij de studentenvereniging hoorde een ontgroening, in België noemen ze dat 'doop'. Een ontgroening betekent dat je als nieuweling allemaal nare en vernederende dingen moet doen, daarna hoor je pas bij de studentenvereniging. Het doel daarvan is dat alleen mensen die het écht graag willen meedoen en dat je daardoor een hechte groep wordt.

Maar bij de ontgroening van Sanda Dia liep het totaal uit de hand. Een Belgische krant en tv-zender hebben een reconstructie gemaakt van wat er is gebeurd.

Tijdens de doop wordt er veel gedronken. Een lid van Reuzegom vertelt dat het 'de bedoeling was dat de jongens zichzelf in coma drinken'. Sanda mag die dagen van de leden geen water drinken.

Sanda is niet de enige die ontgroend wordt, twee andere jongens zitten in hetzelfde schuitje. Op dag twee worden de jongens gedwongen om een kuil te graven, waar ze halfnaakt met ijskoud water in moeten zitten. De drie jongens krijgen terwijl ze in de kuil zitten opdrachten. Als een proef mislukt, krijgen ze straf: ze moeten urine of visolie drinken. Er wordt ook over de jongens heen geplast en gepoept. Dit gaat de hele dag door.

In een groepsapp van de vereniging wordt een foto van een bewusteloze Sanda gestuurd. Een uur later wordt hij uit de put gehaald en ruim twee uur later brengen leden van de vereniging hem naar het ziekenhuis. De situatie blijkt levensbedreigend. Sanda is totaal onderkoeld en er komt bloed uit zijn mond en neus. Twee dagen later sterft Sanda, omdat zijn organen niet meer werken.

De leden van Reuzegom hebben nog die nacht de plek en de studentenkamer van Sanda grondig schoongemaakt en al het bewijsmateriaal, ook op telefoons, gewist.

Wie vindt wat?

De zeer minimale straf die de betrokken studenten hebben gekregen maakt mensen boos. De studenten zaten op de universiteit KU Leuven, die hen ook een straf gaf: een werkstraf en een paper schrijven over ontgroeningen. Met #justiceforsanda wordt aandacht gevraagd voor de mensonterende en tragische dood van Sanda.

Ook Sanda zijn vrienden zijn verdrietig en boos. "Nu zijn alle feiten van de reconstructie naar boven komen, en de KU Leuven doet nog altijd niets. Dat vinden wij zo raar. Het is weer een klap in ons gezicht. Het doet ons en de familie van Sanda veel pijn", zegt vriend Robrecht tegen de VRT.

Een andere vriend, Lucas, vertelt dat hij de jongens van Reuzengom nog weleens tegenkomt. "We zien dat hun leventje verder gaat alsof er niks gebeurd is, terwijl wij onze vriend zijn verloren."

De baas van de KU Leuven, rector Luc Sels, heeft gezegd dat hij eerst wil wachten op het gerechtelijk onderzoek, en de studenten van Reuzegom daarom nog niet wil schorsen. Ook wil hij de rechtelijke procedure niet verstoren door nu al uitspraken te doen.

Andere hoogleraren van de universiteit hebben aangegeven wel per direct alle banden met die studenten te willen verbreken. "We vinden het heel erg dat de KU Leuven nu de indruk geeft dat ongelijkheid, racistische en elitaire gedragingen een plaats kunnen hebben aan de universiteit," zegt professor Maarten Koopmans.